Kotitehtävä II: Ohjelmani työpöydällä ja niiden korvikkeet Linuxissa

Tehtävänanto: 

  • Listaa käyttämäsi sovellukset, ja etsi niille vastineet Linuxissa. Listaa myös ne ohjelmat, joille et tiedä vapaata vastinetta.
  • Asenna tarvitsemiasi vapaita ohjelmia (3+ kpl). Tee niillä asioita, joita yleensä teet koneella.

Käyttämäni sovellukset ja niiden korvikkeet Linuxissa

Skype – Käytän Skypeä pääsääntöisesti pikaviestimenä ja Ventrilon/Teamspeakin korvikkeena äänipuheluissa.  Skypen Linuxissa pystyykin korvaamaan muutamalla eri ohjelmalla, riippuen sen käyttötarkoituksesta.

  • Pikaviestimenä Xubuntussa onkin jo valmiiksi asennettuna Pidgin, jolla onnistuu pikaviestittely lähes kaikkiin yleisiin pikaviestinpalveluihin. (= AIM, Google Talk jne..)
  • Myös itse Skypen saa asennettua Linuxille, mutta Skypellekkin löytyy avoimen lähdekoodin vastine Linuxissa, Google Hangout.

Steam on yksi käytetyimmistä ohjelmistani. Se löytyykin jo Linuxille, mutta on vasta beta-vaiheessa. Steamille ei ole korvaavaa ohjelmaa Linuxille.

Spotify on musiikin streamaus/kuuntelu-ohjelma. Spotfy ei ole vielä virallista Linux-tukea, mutta alpha/beta-versio taitaa jo löytyä. Tässä linkki kehittäjien blogiin koskien Linux-versiota.

Advanced System Care Pro, Linuxille ei tietääkseni ole viruksia, joten tietoturvaohjelmien asentelu Linuxille lienee turhaa, mutta, Advanced System Care tekee paljon muutakin kun poistaa haittaohjelmia.  Advanced System Care muun muassa vapauttaa levytilaa, poistaa logit ja roskatiedostot sun muuta hienoa. Linuxille on vastineeksi kehitetty BleachBit, joka pitää samoista asioista huolta myös Linuxilla.

Office-paketti löytyy myös koneeltani, mutta en oikeastaan käytä sitä enää, sillä LibreOffice korvaa Office niin Linuxilla, kuin Windowssilla.

Dropbox – pilvipalvelu, jonne heittelen tiedostoja, joita haluan jakaa mobiililaitteiden ja tietokoneen välillä. Löytyy Linuxille!

VLC-Media Playeriä käytän videontoistoon Windowssilla. Sama ohjelma löytyy myös Linuxille. VLC toistaa myös musiikki-tiedostoja, joten musiikkia Linuxilla voi vaikka toistaa VLC:llä.

Eclipse kun koodailen Javaa, teen sen Eclipsellä. Eclipse löytyy myös Linuxille!

Ylhäällä mainitut sovellutkset ovat minulla aktiivikäytössä, ja käytännössä pyörivät taustalla jatkuvasti. Näiden lisäksi pyörittelen koneella pelejä, mutta niitä kaikkia en viitsi tähän listata, sillä lista jatkuisi ikuisuuksiin.

Ohjelmien asennus Linuxille ja niiden kokeilu

VLC – Media Player

Asensin Xubuntun live-dvd:ltä eräälle erittäin vanhalle läppärilleni. Läppärin valmistusvuosi on arvailun varassa, mutta oletan, että läppäri saanut alkunsa 2000-luvun taitteessa/alussa. Joka tapauksessa, asennus onnistui, mutta läppäri on aivan liian hidas mihinkään, joten päätin bootata Xubuntun live-dvd:ltä pöytäkoneelleni kokeiluversiossa. Ohjelmien kokeilu onnistuikin kätevästi näin.

Ensimmäiseksi kokeilin VLC – Media Playeriä. Aloin katsomaan erästä varastossa ollutta elokuvaa. Elokuvan toisto onnistui hyvin!

screen3

Dropbox

Ajattelin asentaa Dropboxin, jotta saisin screenshotit helposti siirrettyä Windows-puolelle ilman muistitikkua tai vastaavaa säätöä. Itse asennus onnistuikin, asensin Dropboxin suoraan Xubuntun sovelluskaupasta. Dropbox ei kuitenkaan tuo live-dvd:ltä ajamista, joten en saanut sovellusta toimimaan.

screen1

Oletan, että Dropbox kuitenkin toimii normaalisti, jos Xubuntun asentaa. Päivitän myöhemmin tätä kokeillessani postaukseen tulokset.

EDIT: Dropbox ei toiminut koulussa asennetulla Xubuntu 12.04:llä. Sama error-message.

EDIT: Toimi sittenkin, ei korjattu mitään, lähti vain toimimaan.

Satunnainen peli sovelluskaupasta

Tietokoneella oleskeluni koostuu lähes 80% pelaamisesta. Oli vain luonnollista asentaa edes yksi peli. Silmiini osuikin Mario Kart – tyylinen cart racing-peli SuperTuxKart!

SuperTuxKart osoittautuikin miellyttäväksi, joskin graafisesti hieman alkeelliseksi pelikokemukseksi.

screen2

Koulussa kokeilin asentaa Xubuntulle Steamiä, jonka kautta asentelinkin muita pelejä onnistuneesti koneelle. Jos vain Valve pystyy kehittämään Steamin vielä laajemmaksi Linuxille, ei siirtymiselle Linuxiin ole esteitä. Valve onkin kehittelemässä uutta omaa konsoliaan, jonka OS on Linux-pohjainen. Saa nähdä miten Linux tulevaisuudessa kehittyy pelialustana.

Raportin laatinut – Juho Syrjänen

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s